[O1] bagażnik dachowy czy da się zamontować na mojej Octavi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sparrow_spiska
    Classic
    • 2011
    • 28

szkoda osobiscie mysle ze to bylo szukanie "malego co nieco do kieszeni" :P
    I stad te niezadowolenie i chamstwo ze byles czysty :wink:
    Ale to tylko moje wywody i moge sie mylic :szeroki_usmiech
  • efish
    Ambiente
    • 2010
    • 136

Czy istnieje możliwość zamontowania jakiegokolwiek bagażnika dachowego. Nie mam żadnych relingów dachowych, da dachu nie mam żadnych zaczepów ani miejsc do zaczepu. Mam tylko jakieś dwie czarne listwy biegnące przez cały dach i słupki, montowane na zaczepy.
    pozdrawiam
    EFISH

Moc jest ze mną i lepiej niech się mnie trzyma dla swojego dobra :-)

Komentarz

• smer
      RS
      • 2008
      • 2021
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jasne że się da. Po uprzednim zamontowaniu relingów..
      Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• efish
        Ambiente
        • 2010
        • 136

smer, A ile taka przyjemność może kosztować ?
        pozdrawiam
        EFISH

Komentarz

• Angel
          Rider
          • 2008
          • 503
          • Octavia III combi (5E5)
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

efish, Zobacz w allegro. Popytaj sprzedawców. Może coś konkretnego dobierzesz bez potrzeby montażu relingów
          Skoda Octavia Combi 2012 elegance 2.0 TDi 140 KM 320Nm

Komentarz

• tryton
            Elegance
            • 2008
            • 935

możesz też założyć bagażnik uniwersalny wtedy odpadają relingi

Komentarz

• smer
              RS
              • 2008
              • 2021
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Nie wiem ile kosztują relingi, ale sam się nad nimi zastanawiam, bo............. chociaż do niczego mi nie są potrzebne, to kombi bez relingów wydaje mi się jakieś takie niezamknięte, brak w nim podkreślenia kombiowatości...
              Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• tryton
                Elegance
                • 2008
                • 935

od 300 na allegro w górę http://es24.pl/searchx.php/q,RELINGI...ODA+OCTAVIA+I+

Komentarz

• efish
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 136

O dzięki, o to mi chodziło
                  pozdrawiam
                  EFISH

Komentarz

• tryton
                    Elegance
                    • 2008
                    • 935

a tu masz tanio i bez relingów http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=2080#

Komentarz

• Yarek
                      Elegance
                      • 2005
                      • 992

Zamieszczone przez tryton
                      Należy dodać, że bagażnik tego typu montuje się znacznie mniej wygodnie od wersji na relingi, do tego niszczy lakier i często odkształca uszczelki. Więc jeśli tylko można, to ja proponuję kupić relingi.
                      . pzdr Jarek
                      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• efish
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 136

No to wybór padł na relingi, nie są takie drogie, raz się zamontuje i spokój
                        :szeroki_usmiech
                        pozdrawiam
                        EFISH

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Yarek, A widzisz, jak porownuje ori bagaznik (belki z uchwytami) to w OII uchwyty byly gole i rzeczywiscie od drgan mogly rysowac lakier, mocowanie na dach jest na gumie, wiec jak sie dach wytrze przed montazem to nie ma co rysowac, kwestia uszczelek tez jest ciekawa bo jak dobrze kojarze to w sumie 2 albo 3 rodzaje uszczelek wystepuja w OII :|

Za to ori bagaznik do Superba II ma przy tych uchwytach ktore mocuje sie do dachu w otworach drzwiowych gumowe uszczelki, ktore gwarantuja ze nic nie bedzie sie rysowac, ani niszczyc. Do tego uszczelki drzwiowe sa na tyle miekkie ze potrafia sie idealnie ulozyc i wyglada jak dziala to duzo lepiej niz mialo to miejsce w OII.

W OI mialem relingi wzdluz dachu (dodatek do combi), wiec problemu nie bylo
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Yarek
                            Elegance
                            • 2005
                            • 992

Zamieszczone przez Maicroft
                            Yarek, A widzisz, jak porownuje ori bagaznik (belki z uchwytami) to w OII uchwyty byly gole i rzeczywiscie od drgan mogly rysowac lakier, mocowanie na dach jest na gumie, wiec jak sie dach wytrze przed montazem to nie ma co rysowac, kwestia uszczelek tez jest ciekawa bo jak dobrze kojarze to w sumie 2 albo 3 rodzaje uszczelek wystepuja w OII :|

Za to ori bagaznik do Superba II ma przy tych uchwytach ktore mocuje sie do dachu w otworach drzwiowych gumowe uszczelki, ktore gwarantuja ze nic nie bedzie sie rysowac, ani niszczyc. Do tego uszczelki drzwiowe sa na tyle miekkie ze potrafia sie idealnie ulozyc i wyglada jak dziala to duzo lepiej niz mialo to miejsce w OII.

W OI mialem relingi wzdluz dachu (dodatek do combi), wiec problemu nie bylo
                            Ja miałem już w kilku autach bagażniki montowane bezpośrednio na dach i pod uszczelki, i nawet te najdroższe firmy Thule wcześniej czy później powodowały problem z uszczelkami i mniejsze bądź większe ryski na lakierze - zawsze jakiś pyłek się dostanie pod gumę. Nie wspominam już nawet o niewygodnym montażu.

Tego ori bagażnika do SUperba II nie widziałem, może faktycznie jest fajny.
                            . pzdr Jarek
                            aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• efish
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 136

Ale takie bagażnik montuje się raz na jakiś czas. W moim przypadku okres wakacyjny, dwa tygodnie w roku. A resztę czasu leżał by sobie w gdzieś w kącie. Może i jest to tez rozwiązanie :?:
                              pozdrawiam
                              EFISH

Komentarz

• tryton
                                Elegance
                                • 2008
                                • 935

Zamieszczone przez Yarek
                                Ja miałem już w kilku autach bagażniki montowane bezpośrednio na dach i pod uszczelki, i nawet te najdroższe firmy Thule wcześniej czy później powodowały problem z uszczelkami i mniejsze bądź większe ryski na lakierze - zawsze jakiś pyłek się dostanie pod gumę. Nie wspominam już nawet o niewygodnym montażu.
                                Co do wyższości relingów nad bagażnikami uniwersalnymi nie ma co dyskutować relingi gorą ale jak ktoś sporadycznie używa bagażnika to uniwersalne są tańsze . A z tym rysowaniem to nie ma co przesadzać też w kilku autach zakładałem i nigdy mi lakieru nie porysowało ani uszczelek nie zniszczyło. Trzeba jak napisał Maicroft przetrzeć dach i te gumy przed montażem . Z tym rysowaniem to jest tak jak z antenami magnesowymi jak się kładzie goły magnes na brudny a do tego mokry dach to musi porysować . Ale jak się zastosuje podstawowe zasady czystości , podkładki gumowe to nie ma żadnego problemu

[ Dodano: Nie 28 Lut, 10 19:46 ]
                                nikt tu jeszcze nie napisał że relingi relingami a bagażnik i tak trzeba kupić tylko montowany na relingi bo w komplecie chyba nie ma relingów z poprzeczkami no chyba że się mylę

Komentarz

• Veetec
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 37

Ja, podobnie jak efish, mam kombi bez relingów. Przez całą długośc dachu biegnie czarna gumowa listwa. Nie widac jakichkolwiek sladow (miejsc) na montaż bagażanika czy relingów.

Czy mam liczyć na to, że pod tą listwą są jednak jakieś miejsca do mocowania czy może niestety jestem skazany na cos takiego:
                                  Kiedyś O1 L&K 2001r. 1.8 20V turbo 150KM AT kombi
                                  Obecnie Mercedes W124 220E 1993r. 2.2 benzyna 150KM

Komentarz

• efish
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 136

Veetec, Da się u nas zamontować relingu bez wiercenia. Koszt to ok 500 zł.
                                    pozdrawiam
                                    EFISH

Komentarz

• Gucio7804
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 132

tez sie przymierzam do zalozenia relingow ale na alegro nic dzis nie znalazlem

Komentarz

• Veetec
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 37

Zamieszczone przez efish
                                        Czyli pod tą listwą są jakieś mocowania do relingów lub bagażnika?

[ Dodano: Pią 23 Kwi, 10 22:21 ]
                                        Zamieszczone przez Veetec
                                        Zamieszczone przez efish
                                        Czyli pod tą listwą są jakieś mocowania do relingów lub bagażnika?
                                        Rozmawialem o bagaznikach z ASO Pol-Mot oraz z wlascicielem firmy sprzedajacej bagazniki, ktory prywatnie też jezdzi O1 kombi bez relingow.
                                        W obu miejscach dostalem info, ze jezeli do O1 kombi chcialbym zalozyc relingi to trzeba wiercic. Pod tą listwą nie ma żadnych gotowych miejsc na montaz bagaznika lub relingów.
                                        Od własciciela tego sklepu z bagaznikami dostalem ofertę na bagażnik Jetbag 6504 jako jedyny, ktory da sie zamontowac do tekiego auta.
                                        Kiedyś O1 L&K 2001r. 1.8 20V turbo 150KM AT kombi
                                        Obecnie Mercedes W124 220E 1993r. 2.2 benzyna 150KM

Komentarz

Pracuję...